K-Nest

Mechelse Herder

Haras van d'Arcen
Like A Hurricane Chaya Chanah (Medusa)

Haras van d'Arcen

Like A Hurricane Chaya Chanah (Medusa)

Geboortedatum: 5 januari 2013
Reuen: 0
Teven: 0
DNA Profiel:
Stamboom: Open Stamboom
Externe link naar afstamming: Stamboom

Informatie

Helaas zijn alle pups van het K-nest komen te overlijden, de oorzaak? waarschijnlijk de combinatie van de zware bevalling (stress) & antibiotica die ze in de eerste tijd daarna nodig gehad heeft vanwege een zware infectie in haar voorpoot.

Medusa zal ook niet meer voor de fok ingezet worden, wat er gebeurd is heeft natuurlijk niets met Haras (Limbourg) te maken, wij zullen in de toekomst dan hopelijk nog zeker een nest van hem op de wereld zetten. De planning daarvoor is ons N-nest met een halfzuster van Medusa, Like A Hurricane Dyna Dora, de moeder van ons succesvolle I-nest. 

7 maart 2013 Het totale verhaal:

Eindelijk de kracht gevonden het hele verhaal rondom het overlijden van ons nest van Medusa (Like A Hurricane Chaya Chanah) x Haras hier neer te zetten ipv boven genoemd beknopt verhaal.

Dit nest is natuurlijk al vreemd begonnen aangezien ik uit moest wijken naar mijn reserve keuze dekreu. Medusa is vrij dominant & voor een onervaren dekreu bleek het wederom (bij Medusa haar eerste nest om diezelfde reden uit moeten wijken naar mijn reserve keuze) een te flinke klus. Gelukkig dacht Haras daar anders over en was die dekking binnen 5 minuten geregeld.

Na een probleemloze dracht beviel Medusa op dag 60 's nachts om 2 uur van haar eerste (hele kleine, maar hele sterke qua levenslust) pup, helaas had zij heel veel pijn van de weeen waardoor het leek dat ze blokkeerde.

Om die reden zaten wij om 5 uur 's ochtends bij een voor ons vreemde dierenarts (net verhuisd), waar we die nacht en de tijd die volgde meer dan SUPER geholpen zijn. Alle lof voor dierenkliniek Landhorst, een praktijk met het hart op de juiste plaats.

Helaas was het niet mogelijk Medusa zo te onderzoeken en was een licht roesje nodig. Een foto wees uit dat de pups netjes in lijn lagen voor het geboorte kanaal dus dat ingrijpen niet nodig was. na een pijnstillende injectie en oxytocine zijn we weer naar huis gegaan, waar alles voorspoedig leek te verlopen.

In de loop van de dag waren alle andere pups geboren, helaas was ons eerste vechtertje na enkele uren toch overleden, maar dat kon ook niet anders, die was echt een heel stuk kleiner dan de rest. De overige pups waren flinke beren. De grootste pup was helaas dood geboren, maar dat liet nog 8 gezonde & aktieve pups over.

Na twijfel of ze helemaal leeg was dit toch nog door de dierenarts laten controleren & gelukkig was ze helemaal leeg, wel heeft ook dit heel veel stress bij Medusa opgeleverd, helaas. Juist omdat alles niet zo soepel verlopen was vond ik deze eindcontrole wel noodzakelijk terwijl we dat anders nooit doen.

De dag daarna begon de voorpoot van Medusa op te zetten en de melkproductie af te nemen. Bij controle bij de dierenarts bleek de verdikte voorpoot ontstoken, waar dat vandaan kwam konden we niet vinden, maar de hoop was dat de ontsteking (waar het op leek) te remmen was met antibiotica waardoor de melkproductie ook weer op gang kwam. Qua zorg was Medusa net als bij het eerste nest gewoon weer een top moeder, die haar pups niet uit het oog verloor.

In de dagen die volgden bleek de antibiotica niet veel te doen en hebben we nog enkele pups verloren, 6 waren er toen nog over op dag 3. Op die dag bleek de ontsteking in haar poot ondanks dagelijkse dierenarts controle toch niet te bedwingen met enkel antibiotica en is ze onder narcose gebracht en de ontsteking open gemaakt en uitgespoeld. Tegelijkertijd is een drain aangelegd, haar hele voorpoot in het verband gezet. Daarnaast kreeg ze een andere antibiotica en werd er wat op kweek gezet.

Na deze ingreep knapte Medusa hard op, helaas hebben we wel nog de zwakste 2 verloren en waren er nog 4 stevige, levenslustige pups over.

Op kweek leek de ontsteking op beide antibiotica te reageren en alles leek de juiste kant op te gaan.

Op dat 10 begonnen de overige 4 pups zelfs de ogen te openen. Wat er met deze laatste 4 fout is gegaan blijft gokken, maar op dag 11 waren ze alle 4 door Medusa doodgebeten met een chirurgische precisie heeft ze met 1 beet achter het schedeltje ze alle 4 zonder schade of veel lijden gedood. Dit was duidelijk op de rontgenfoto die van de pups gemaakt is te zien, aangezien er geen uiterlijke schade was.

Sectie heeft geen bijzonderheden uitgewezen, wat wel een mogelijkheid is is dat er toch een afwijing in de ontwikkeling en het gedrag van de puppen was ontstaan door de toegediende narcotica en antibiotica, maar helaas was dat nodig om het leven van Medusa te redden en bij ons gaat de teef nog altijd voor op de pups.

Om die reden wordt Medusa ook niet meer ingezet voor de fok. Zij hoeft een drama als deze nooit meer mee te maken.

Want ondanks haar aktie om de laatste 4 pups zelf te doden is zij hier dagen lang van slag van geweest en hebben we haar echt uit haar eigen omgeving moeten halen zodat ze afgeleid werd van het gemis van haar pups, met dank aan kennel "van de Maanwacht" die haar in deze tijd opgevangen heeft.

© 2004 - 2018  Like A Hurricane | Disclaimer
Design by Lichtbringer